zaterdag 15 oktober 2011

De eerste Generale repetitie......in 2002

Muzikale doop Dat Dat Mog

Gulpen
Door Josette Mulders, Limburgs Dagblad

Niet elke dag wordt een zaate hermenie geboren, al helemaal niet in Gulpen. Het dorp kent sinds zaterdag twee hermeniekes. Boreling Dat Dat Mog wil leven in de brouwerij brengen. Op forse afstand viel al) te horen dat dat lukt.
Wat spanning en nervositeit hangt in De Zwarte Ruiter in Gulpen. Het is zaterdagavond 20.11 uur. Zaate hermenie Dat Dat Mog staat op het punt zijn eerste tonen te blazen voor publiek. Na wat inleidend 'gekwatsch' van de ceremoniemeester geeft dirigent Leo Savelberg - trompettist bij harmonie Sint-Petrus - een sein.
Even later zetten dertig man, bijna tegelijk, 'Ich höb dich zoe leef' in. Initiatiefnemers Karin Post (trompet) en Ben van den Bysen (trompet) zijn tevreden met het resultaat, vertellen ze na de eerste sessie. Nog geen jaar geleden speelde, op drie mensen na, niemand van Dat dat mog een instrument.
Sinds de oprichtingsvergadering in april vorig jaar is er tweewekelijks gerepeteerd. Ze zijn best fier op hun repertoire van, hoe kan het anders, elf liedjes. In 'Roed zien die roeze' heeft de jonge hermenie al een lievelingstune. Wat zijn het voor mensen die in Dat Dat Mog zitten? ,,Echte carnavallisten," antwoordt Van den Bysen. Post: ,,We hebben allemaal onze kinderen groot." Van den Bysen: ,,Soms noemen we onszelf een midlifecrisis-band. Ha ha. Een zaate hermenie is heel wat goedkoper dan een motor."
Ambities heeft de nieuwe zaate hermenie ook. De leden willen zelf veel plezier hebben en het dorp moet plezier hebben aan de hermenie. Carnaval 'op het dorp' moet blijven bestaan is de achterliggende gedacht en carnaval 'op het dorp' moet weer leuk worden. ,,We willen nieuw leven in de brouwerij. Hier in Gulpen kun je nog een aardig feestje bouwen. In Maastricht ben je met 50.000 man.
Carnavalszondag, na de optocht en carnavalsdinsdag, als op de Markt voor het eerst de carnavallisten van het jaar worden uitgeroepen, laat Dat Dat Mog zich in vol ornaat zien. In het geval van de Gulpenaren gaat het om zwart-rode pakken. Iedere muzikant kreeg vier meter stof in twee kleuren. ,,Maak hiermee je eigen pak," luidde de opdracht.
Dat Dat Mog wil wel vaker optreden tijdens de carnavalsdagen, maar het kan niet. ,,We zijn behoorlijk ongeoefend. Als je vier dagen speelt, gaan je lippen helemaal kapot."
Daar hebben de muzikanten van Gulpens 'oude' zate hermenie Zonder Drank Geine Klank geen last van. Met verve laten ze zaterdag hun jonge collega's horen hoe zij klinken. Even later heffen beide hermeniekes voor een jarige 'lang zal ze leven' aan. ,,Het samen spelen, maar ook het improviseren gaat Dat dat mog goed af," constateert de ceremoniemeester verbaasd.
Voor Dat Dat Mog lijken zijn woorden het startsein te zijn om onbekommerd te blazen. Dat prins Jur I van Gulpen de herberg binnenloopt, ontgaat de meeste muzikanten in eerste instantie. In zijn armen draagt de prins een schaal met daarop beschuiten met muisjes. Wie nog twijfelt, kan er niet meer omheen. In Gulpen is een tweede zate hermenie geboren. Goed dat dat kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten